Planeten Pluto

http://www.side3.no/vitenskap/5-ting-vi-har-lrt-om-dvergplaneten-pluto/3422810243.html

Bildet under er utklipp fra Nettavisens sak om Pluto.

Nettavisen har i dag (og i går) en sak om 5 ting vi har lært om planeten Pluto, som vi ikke visste tidligere.
Det vil si dvergplaneten pluto.
For noen år tilbake fant plutselig «ekspertene» ut at de ikke kunne kalle det en planet lengre, siden den var for liten.

Dette får meg selvsagt til å undre litt.
Hvem var det som kom opp med dette?
Bare en fyr med tvangstanker, som fikser partall bedre enn oddetall? Og i stedet for at vi har 9 planeter, og han ikke fant en ny en, var det litt sånn «Ja, ok… Da får vi fjerne en.»
Mange ville kanskje ha fjernet en av planetene som stort sett består av gass – som Uranus og de, men nei da, vi angriper den lille tassen. Sorry Pluto, du er herved ikke en planet lengre. Bare en litt stor klump ytters i vår galakse. Da var det bare en liten telefonsamtale til han som bestemmer over planetene, og vips: Yay, partall!

Uansett, nå fremkommer det en del informasjon om denne dvergplaneten, ettersom de har sendt ut en romsonde – en litt avansert versjon av en drone. Og med litt lengre rekkevidde

Neste gang du er på vei til hytta, eller kjører med familien til Tyskland, Danmark, Nord-Norge, Hægeland, eller andre steder som ligger langt unna, og synes det tar fryktelig lang tid, kan du forestille deg hvordan det hadde vært å sitte på med New Horizons, som den så passende heter.
Man forstår at man skal ut på nye eventyr når man setter seg på et fartøy med det navnet.
Melkeruta til byen, sier liksom litt om hvor man har tenkt seg, men New Horizons er liksom noe lengre.
I sangen trailersjåfør, skryter komponisten/sjåføren at han har 200 mil igjen å kjøre.
Når du setter deg i New Horizons, og til og med har kjørt en stund, kan du dra frem munnspillet og dra til med: «Fire milliarder kilometer igjen å kjøre».
Det er langt det.
Så tenker man at man kan reise til andre siden av jorda på under et døgn, og begynner å lure på hvor lang tid denne turen vil ta.
Flere dager? En hel uke? En måned kanskje? Eller et helt år?
Nei da, inten mindre enn ni år tar turen.
Da må det være gøy for sjåføren å få spørsmå fra baksetet etter to timer: «Er det langt igjen?»

De 5 tingene vi har lært er altså som følger:

1. Pluto ligner mer på vår egen planet, Tellus, enn være nærmeste naboplaneter.
Ok, da kommer konspirasjonsteoretikere og andre som er overbevist om liv i verdensrommet (skal ikke si jeg er overbevist om det motsatte, men jeg er ingen fanatiker på noen av sidene) krypende frem fra hullene sine og begynner å vifte med hva-var-det-vi-sa- og hva-kommer-til-å-skje-nå-flaggene sine.
Da skal jeg prøve å spå hvordan disse menneskene kommer til å se ut.
Jeg tipper de er prikk like på eskimoer.
Hvorfor? Jo, fordi for det første har jeg aldri sett en hoppende glad eskimo. De ser ut som om de kjeder seg en del. Og det tror jeg jaggu en Plutoværing også gjør, ettersom døgnet på Pluto varer like lenge som litt i overkant av 6 av våre dager.
Jeg håper også de har en Ullvang-, en Stormberg- og en kakaofabrikk der oppe, ettersom temperaturen ligger på rundt 220-230 kuldegrader.
Jeg tipper de livnærer seg som skulptører innenfor både is og stein, ettersom planeten stort sett består av dette, og bare venter på at vi mennesker skal komme for å besøke dem. I det vi steger ut av skipet, etter 9 år med reise, er det første du treffer en blanding av en eskimo og en tyrker som skal selge deg en fire tonns isskulptur, som kommer til å koste 6 milliarder dollar å frakte hjem. Det ryktes at valutaen på Pluto er Euro, og at det er der Hellas gjemmer pengene sine.


Utklipp fra old-picture.com. En eskimo som ser drittlei ut. Eller er dette en Plutoværing?

2. Pluto har en atmosfære.
Ok.

3. Pluto har fjell!
Er dette noen setning å sette et utropstegn bak, eller rope hurra for?
Dersom den ikke hadde det, hadde jeg meldt meg frivillig til tidenes lengste tur på rollerblades.
De fant også det de mente kunne minne om et hjerte, og noen mente til og med det minnet om Pluto, hunden til Mikke Mus. Hvilket treff hadde ikke det vært?


Utklipp fra Nettavisens sak om Pluto.

Kommentar til meningene om bildet:
Ja, jeg kan strekke meg til å si meg enig i gladkristne og forelskede mennesker at man kan se et hjerte der, når man vrir bildet riktig, og man selv legger godsiden til.
Men det kan man jaggu få til på de fleste bilder.
Noen ser kanskje også et par pupper. Om man snur bildet, kan det minne om en penis og et par testikler som henger og dingler under.
Man kan lage dette bildet om til mye forskjellig.
Men Pluto, hunden til Mikke Mus? Da skal du være ganske ivrig etter å finne det du leter etter – koste hva det koste vil.
Jeg ser like mye av V-tegnet til Winson Churchill som jeg ser hunden til Mikke Mus i det bildet.
Det greiene du blandet i tobakken før du fant hunden Pluto i det bildet, må du aldri røre igjen. Det er både farlig og strengt ulovlig i alle land. Til og med på Pluto.

4. Pluto er en ung planet (jepp, omtales visst ved noen tilfeller som planet).
Pluto er yngre enn 100 millioner år.
Igjen et rykte, men jeg mener å ha hørt at de fant et skilt, etter å ha fulgt mange andre skilt frem til landingsplassen, der det stod «Made in 99998000 B.C.»
Ikke rart planeten er liten. Ikke engang 100 millioner år? Den har vel ikke engang fått hår på… trær på Sydpolen. En valpeplanet.

5. Pluto-månen Charon overrasker.
Det eneste som interesserer meg der, er at de fant et mørkt område på Charon som de døpte Mordor. Her ser jeg også for meg et par konspirasjons-oppfinnere snart kommer opp med at Adolf Hitler fremdeles bor der, med gåstol og krykker, sammen med Elvis og 2-Pac Shakur.

Det kommer også til å dukke opp mye mer info fremover, så det er bare å holde seg fast.
I mellomtiden kan man jo underholde seg selv med liveoverføring av «Mannen». I følge eksperter er det ikke lenge før det raser ut.

God lørdag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *