En gammel nazi-skatt

I årevis har det versert rykter om et gammelt nazi-tog med en gammel skatt ombord, som skal ligge gjemt et sted i Polen.
Mange har ment at dette bare har vært en myte, men for noen få uker tilbake skal altså en person som var med å gjemte dette toget, ha avslørt på sitt eget dødsleie at toget eksisterte, og han skal også ha fortalt hvor toget befant seg pr. i dag.


Utklipp fra VG-Nett.

 

Dette er jo selvsagt en spennende nyhet for oss historieinteresserte, og andre som er interesserte i andre verdenskrig av ulike årsaker.
Det kan dukke opp ting som endrer mye av historien.
Ikke det at jeg tror at vi plutselig ser positivt på mr. Hitler og plutselig skulle finne ut av at han egentlig ikke var så verst å ha med å gjøre likevel, men at han ble lurt av Goebbels til å hate jøder, og påvirket av Mussolini til å være så streng. Men man vet aldri hva som kan dukke opp i forbindelse med et slikt funn.

Nå har det seg slik at jeg også lurer på noe i forbindelse med denne saken.
Polen har pr. i dag rundt tjuetusen kilometer med jernbane. Det hadde de nok ikke i nittenførtifem, da krigen sluttet. 
Nå er det over sytti år siden krigen sluttet, og dersom vi tar utgangspunkt i at de kanskje hadde så mye som femtentusen kilometer med jernbane den gangen, har de hatt ganske god tid på å følge den jernbanen rundt omkring.

Jeg tenker som så, at et tog kan liksom ikke ligge hvor som helst?
Trolig ligger det ganske i nærheten av en jernbane, der togene gjerne ferdes.
Toget er hundre meter langt og inneholder kanskje så mye som trehundre tonn med «skatt».
Da er det liksom ikke slik at man lurer på om det står parkert bak den bjørka borte ved fjellet der. 
Greit nok at Polen ikke var rett opp på føttene direkte etter krigens slutt. Churchill, Roosevelt og Stalin skulle tross alt først sette seg ned og lage Polens nye grenser.
Men lell, så har de likevel hatt noen år på seg nå til å sømfare jernbanen og lete etter et sted der det kan ligge et tog på hundre meter som veier flere hundre tonn.
Polen er ikke akkurat østeuropas Dubai, så jeg ser for meg at noen hundre millioner å kjøpe brennevin for, kan gjøre at du kan si opp jobben som deltidsmaler, deltids-barnehageassistent og helgejobben som tannlege. At det skal være mer attraktivt å stå å male hus i Norge eller kjøre rundt å gjøre innbrudd, enn å spankulere langs jernbanenø på jakt etter et sted det kan ligge et tog, kan jeg ikke helt forstå.

Nei Polen, her må dere skjerpe dere.
Denne skatten kunne dere funnet for lenge siden.

2 kommentarer

 • Ufattelig interessant at det er funnet nå, men jeg skjønner hvorfor det ikke er funnet før.
  Nazi-Tyskland hadde ufattelige mye prosjekter, å like etter krigen, ble mesteparten av dette murt igjen, det var et symbol på det som hadde vært, å framtiden skulle være uten slikt.
  Kan nevnes at førerbunkeren i Berlin ble revet et stykke etter andre verdenskrig, å selv da var det ikke «ryddet ut» av denne.
  Det ble litt tabu å styre på med disse forlatte monumentene.
  I fjellet under slottet, er det vell gravd ut enorme tunnellsystemer som aldri ble ferdigstilt. på den måten heller aldri kartlagt, dokumentert eller «fortalt»
  Infoen ang toget kommer fra en av di som var med på å gjemme toget, kan tenke meg at det ble kjørt inn i fjellanlegget, murt og gjemt ganske så godt, siden det var rimelig mye stash ombord.
  Men ja, jeg er enig i at mere må gjøres for å avdekke / grave ut greier fra gamle nazi-leierer, det finnes vell et par plasser i norge der det enda ligger greier igjen etter tyskerne.
  Dette er historiske ting som bør komme ut i lyset.
  Veldig gledelig at det er funnet, samt at det påståelig fra Polske myndigheter er gjort et godt arbeid med å katalogisere det som var ombord på toget.
  Det man kan håpe på, er jo at det ligger mest mulig papirer / dokumenter og skriv fra andre verdenskrig, som kan kaste (ikke nødvendigvis posititvt lys) men i alle fall noe nytt lys over de grusomheter som skjedde der.
  Flott blogg 🙂

  Svar
 • Anonym: Takk for det. 🙂
  Jada, jeg er selvsagt klar over at dette tunnelsystemet er relativt avansert, og trolig har mye av det rast sammen. Jeg så bare mitt snitt til å spille litt på det. 🙂
  Og ja, det blir spennende å se hva de finner. 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *